Thuiswerken: erfgoed dicht bij huis

Weblogberichten

Waar april voor mij normaal gesproken de periode inluidt van erop uit trekken en de ontluikende natuur verkennen, is dat dit jaar natuurlijk heel anders. Van het landschap geniet ik nu vooral dicht bij huis tijdens de dagelijkse wandeltocht vanuit mijn huis in onder meer het Amstelland. Daar valt op zich voldoende te beleven, maar liever was ik verder weg gegaan.

Informatiebord over het project Zitterd Climate Proof
Beeld: ©Edwin Raap (Programmaburea Erfgoed Deal
Informatiebord over het project Zitterd Climate Proof

Zitterd Climate Proof

Terwijl ik dit schrijf zou ik onder normale omstandigheden bijvoorbeeld naar Sittard af zijn gereisd voor de kick-off van het project Zitterd Climate proof. Met het mooie weer van nu zou dat een feestje zijn geweest. Laten we dat dan maar voor het najaar bewaren! De gemeente Sittard-Geleen is al begonnen met uitvoering van de werkzaamheden in het Stadspark, zodat als we in september/oktober langskomen, we hopelijk de eerste resultaten kunnen zien. De plannen zijn in ieder geval veelbelovend.

Thuiswerken

Ik prijs me gelukkig dat ik een prettig huis heb met een voor- en achtertuin, zodat het thuiswerken goed te doen is. Het vooruitzicht dat ondanks de crisis die ons de komende tijd nog wel in zijn greep houdt, toch ‘gewoon’ Erfgoed Deals worden voorbereid, motiveert me: we kijken al weer naar hoe we verder gaan.
De Erfgoed Deal wint aan bekendheid, zo merken we. Gemiddeld worden we drie keer per week door gemeenten, provincies of stichtingen benaderd met nieuwe initiatieven voor een deal. Rijp en groen door elkaar en in schaalniveau wisselend van een klein binnenstedelijk project tot het buitengebied van een landelijke gemeente.  We overleggen via Teams, Zoom, Skype of het door het Rijk gefaciliteerde Webex Meetings: we worden er steeds bedrevener in.

Op de agenda

Niet elk idee zal tot indiening leiden, maar het geeft wel aan dat erfgoed in relatie tot de grote opgaven klimaat, duurzaamheid en groei & krimp leeft. Laat u dus niet weerhouden om contact met ons te zoeken. We werken gewoon door vanuit huis en staan open voor leuke, nieuwe ideeën. Erfgoed speelt een steeds prominentere rol in het ruimtelijk beleid. Niet alleen via de Erfgoed Deal, ook uit de NOVI (Nationale Omgevingsvisie) valt op te maken dat erfgoed en landschap op de agenda blijven staan. Crisis of geen crisis!

Ruine van Brederode
Beeld: ©Edwin Raap (Programmabureau Erfgoed Deal)
Ruine van Brederode bij Santpoort

Verstilde landschap

En om terug te komen op erfgoed in de buurt dit voorjaar: het verstilde landschap biedt ook prachtige kansen om het vast te leggen op camera. En laat ik mezelf nu afgelopen kerst hebben getrakteerd op een drone. Dat biedt kansen om mooie plekken op een andere manier vast te leggen. Bijgevoegd een voorbeeld. De Ruïne van Brederode, een plek waar ik als tiener veel langsreed met mijn fiets vanuit Haarlem. Met de disclaimer dat ik nog maar een beginner ben. Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is bijvoorbeeld collega Jos Stöver een stuk ervarener (kijk eens op www.erfgoedfoto.nl voor zijn werk).

Ik kijk er naar uit om straks weer in levenden lijve met initiatiefnemers af te spreken en gezamenlijk te werken aan inspirerende projectvoorstellen! Tot die tijd doen we het met beeldvergaderen en foto's van verstilde erfgoedlocaties.

Edwin Raap, netwerker Erfgoed Deal
 

Ruine van Brederode
Beeld: ©Edwin Raap / Programmabureau Erfgoed Deal
Ruine van Brederode bij Santpoort