Rondje luchten

Weblogberichten

Sinds we thuiswerken heb ik een ritueel. Eén keer in de week fiets ik een rondje: omgeving Groenekan, dochter achterop. We starten op de hoek bij Fort Blauwkapel aan de Waterlinie. Dit rondje verveelt ons nooit! Zo blijkt dus, want we zijn inmiddels in week 9 van onze quarantaine.

Hier begint onze tocht naar een authentiek dorp aan de rand van Utrecht. Het heeft alles waar wij samen blij van worden (voor een uurtje luchten) en dat komt omdat natuur en cultuurhistorie hier mooi samenkomen. Het is lente dus alles staat in bloei en we worden meteen verwelkomd door onder andere  paarden, een  varken, schapen, lammetjes en fanatieke wandelaars met nordic walkingstok, ook handig om die  1,5 m aan te geven. Hier en daar is het namelijk wat krap voor de regels. Het uitgerekte landschap wordt afgewisseld met mooie gebouwen waaronder monumenten. We komen langs het prachtig gelegen Fort Ruigenhoek en halverwege de ronde zien we de korenmolen Geesina. Van achteren klinkt: ‘zo gaan de wieken, de wieken!'

Het poldergebied Overvecht met uitzicht op de omgeving rond Groenekan
Beeld: ©Merel Godrie / Programmabureau Erfgoed Deal / Merel Godrie
Het poldergebied Overvecht met uitzicht op de omgeving rond Groenekan

Duurzaam Groenekan

Gedurende deze fietstocht vraag ik me af wat er op deze plek speelt rondom het thema energietransitie en verduurzaming. Wordt hier ook gekeken voor mogelijkheden tot opwekken van energie? Voor welke ruimtelijke vraagstukken staat het dorp momenteel? En wat is er mogelijk voor de monumenten? Via een online zoektocht kom ik op voorlichtingsbijeenkomsten voor de bewoners en een initiatief door een coöperatie begeleid. Zo lees ik onder andere dat er gebruik is gemaakt van de postcoderoos om de omgeving te voorzien van energie door uitwisseling. Op de verenigingssite van Groenekan word ik getriggerd door de volgende zin: ‘Groenekan, de bijzondere symbiose van natuur en wonen. Een uniek dorp. We staan voor behoud van kenmerken met een zekere vooruitgang’. Daarnaast is stichting Groenekans Landschap actief. Bewoners zijn dus sterk betrokken en voelen zich verantwoordelijk voor de ontwikkelingen in dit gebied en daar krijg ik energie van! Het is zo belangrijk dat samen naar oplossingen wordt gezocht om het haalbare te bereiken, passend in het landschap en het liefst met gebruik of inspiratie van de cultuurhistorie van de plek.

Bewoners zijn hier sterk betrokken en voelen zich verantwoordelijk voor de ontwikkelingen in dit gebied en daar krijg ik energie van

Gelucht en opgeladen

Dat brengt me terug naar deze bizarre tijd. Het is moeilijk om beperkt te zijn in je bewegingsruimte, niet naar kantoor te kunnen reizen om je collega’s te zien maar het brengt ook rust en focus op jezelf en je eigen omgeving. Kortom, het brengt ons dichter bij huis: je tuin, je buren, de herkenbaarheid, de leefruimte waar je je thuis voelt. Iedereen wil dat die ruimte zo gezond mogelijk is en voor jou het herkenbare plekje blijft. En dan weet ik weer waarvoor ik elke dag vol plezier werk. Precies dat! Inmiddels roept dochterlief: ‘Ik wil naar huis, in de tuin voetballen’. En dat komt goed uit. We zijn weer gelucht en opgeladen.

De omgeving van Groenekan, ten noordoosten van Utrecht
De omgeving van Groenekan, ten noordoosten van Utrecht

Erfgoed Deal via online kanalen

En.. weer terug achter mijn bureau, de keukentafel. We hebben vanuit de Erfgoed Deal al een mooi palet aan inspirerende projecten waarin culturele waarden zijn meegenomen in een ruimtelijke opgave binnen de thema’s energietransitie en duurzaamheid,  klimaatadaptatie en stedelijke groei en krimp. En elke ronde worden dat er meer. Deze voorbeelden willen we naast in de etalage plaatsen ook uitdragen en geleerde lessen zo breed mogelijk delen om te inspireren, informeren en samenwerking te versterken. Dit zorgt voor de beweging om culturele waarden vanzelfsprekend mee te nemen in ruimtelijke transitieopgaven.

In deze tijd richten we ons op de online kanalen om iedereen te kunnen bereiken. Zo zijn we bezig met een podcast waarin verhalen achter projecten worden belicht, werken we aan webinars, vlogs en deelt elk project eigen ervaringen en uitkomsten op creatieve en uiteenlopende wijze. We houden je graag op de hoogte via een online kanaal naar eigen keuze (vertellend, beeldend)  zodat je vanuit huis of tijdens een rondje luchten wordt meegenomen in alle Erfgoed Deal ontwikkelingen. Zo hoef je vanaf je geïmproviseerde kantoorplek in vertrouwde omgeving niets te missen!

Dus volg ons online op:

Twitter: @ErfgoedD

Linkedin: #erfgoeddeal

Instagram: erfgoeddeal

Merel Godrie, netwerker Programmabureau Erfgoed Deal