Project: Klimaatbestendige Leidse binnenstad

De historische binnenstad van Leiden is het economische en toeristische hart van de regio. Door de dichte bebouwing, maar ook door het vaak stenige karakter is de binnenstad vatbaar voor hittestress. De vraag is hoe inwoners de historische binnenstad ook in de toekomst kunnen blijven gebruiken, de stad aantrekkelijk blijft en tegelijkertijd de unieke historische kwaliteiten versterkt worden.

Gemeente Leiden gaat samen met de Universiteit Leiden, Naturalis en Erfgoed Leiden onderzoek doen naar de klimaatopgave voor de binnenstad en naar de historische groen- en blauwstructuren. Ze kijken vervolgens hoe deze bij kunnen dragen aan klimaatadaptatie en biodiversiteit in de toekomst.

Ontwerp- en uitvoeringsfase

De bevindingen van de onderzoeksfase vormen het uitgangspunt voor een nieuw ontwerp van de Leidse grachtenstad. De Erfgoed Deal biedt de kans om een breed ontwerp te maken voor de hele binnenstad. Daarnaast worden er twee toolboxen ontwikkeld: één voor de gemeenten voor projecten in de openbare ruimte en één voor bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren voor de private buitenruimte.

Parallel aan het onderzoek en ontwerp, start de gemeente najaar 2023 met de eerste projecten. Gemeentelijke experts zorgen voor begeleiding en kruisbestuiving, zodat de projecten volgens het principe 'learning by doing' worden uitgevoerd. Voor de Erfgoed Deal zijn projecten geselecteerd die een variatie kennen van kades, stegen, straten en pleinen, waardoor ervaringen later breder in de hele binnenstad kunnen worden uitgerold.

Kennisdeling en participatie

Via bestaande lokale, regionale en landelijke netwerken worden andere partners en andere steden op de hoogte gehouden van de ervaringen. Met stadspartners ontwikkelt het project een campagne om bewoners, vastgoedeigenaren en ondernemers mee te nemen in de kansen voor hun private buitenruimte. Via de subsidieregeling ‘Vitale binnenstad’ en het project ‘Samen aan de Slag’ kunnen burgers cofinanciering aanvragen voor het erfgoedinclusief vergroenen van hun eigen buitenruimte. Het project helpt ook stadspartners op weg bij initiatieven. Tot slot vindt burgerparticipatie plaats via de geldende participatietrajecten die voor elk project conform de ‘Aanpak Leids Beleid’ worden vastgesteld.

Een blik van bovenaf op de Stille Rijn in Leiden met op de achtergrond de binnenstad
Beeld: ©Gemeente Leiden
Klimaatbestendige Leidse binnenstad: zicht op de Leidse binnenstad