17 november Webinar Droogte: klimaatverandering of peilbeheer?

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Online via Zoom

Terugkijken? Klik hier

Het programmabureau Erfgoed Deal organiseert in samenwerking met de ErfgoedAcademie vier online bijeenkomsten rondom de transitiethema’s van de Erfgoed Deal: klimaat, duurzaamheid en verstedelijking & krimp. We horen en zien verschillende perspectieven/invalshoeken en is er ruimte voor discussies en (mogelijke) oplossingen. 

Aanmelden

U kunt kosteloos deelnemen aan deze maandelijkse reeks van vier webinars. Het eerste webinar vindt plaats op 17 november van 15.30 – 17.00 uur met als thema: Droogte; klimaatverandering of peilbeheer?. Op 15 december is het thema: Verduurzaming cultuurhistorisch corporatiebezit: een last of een lust?. U kunt zich nu aanmelden voor beide webinars. Inschrijven kan via de ErfgoedAcademie via deze link.

Programma 17 november 2020

Sprekers:

  • Introductie op het onderwerp door Natascha Lensvelt (specialist tuinen en parken bij de RCE)

  • Joks Janssen (senior adviseur-onderzoeker Het PON & Telos | Academische Werkplaats Brede Welvaart in de regio Tilburg) spreekt over het ontstaan van droogte in Nederland. Joks neemt ons mee in een prikkelende crashcourse door de geschiedenis van het peilbeheer in Nederland en het mede hierdoor ontstaan van droogte.
  • Ronald van Immerseel (historicus en groen erfgoedspecialist bij Stichting In Arcadie in Amersfoort, gaat in op de uitdaging hoe om te gaan met droogte in Nederland.  Hierbij richt hij zich specifiek op landgoederen. Wat zijn nu echt de grote problemen waar zij tegenaan lopen en wat zijn de oplossingen die nu al worden ingezet?
  • Hein Elemans (manager bij Waterschap de Dommel) gaat in op de historie van water aangedreven molens in Noord-Brabant, hun rol bij de vorming van het landschap en de waterhuishouding. Door veranderd landgebruik is Noord-Brabant een van de droogste provincies van ons land geworden. Hoe kunnen watermolenlandschappen, waar verhoging van peilbeheer wordt verbonden met erfgoed, bijdragen aan het herstel van een duurzaam en robuust watersysteem?

Vervolg

Op 15 december gaan wij dieper in in op de vraag: Verduurzaming cultuurhistorisch corporatiebezit: een last of een lust? In het nieuwe jaar volgen nog twee inhoudelijke online bijeenkomsten die zich richten op duurzaamheid en het inzetten van erfgoed voor de krimpopgave. 

Voor wie?  

Relevant voor ontwerpers en beleidsmakers op de drie hoofdthema’s: klimaat, duurzaamheid en verstedelijking & krimp en de (toekomstige) ruimtelijke ordening professional, specialist of adviseur. Ook is het interessant voor werknemers uit andere sectoren die raakvlakken hebben met de recente vraagstukken rondom klimaat. Daarnaast natuurlijk ook voor andere geïnteresseerden. We zijn benieuwd naar uw perspectief en inbreng.  

Praktisch

Voor onze webinars maken we gebruik van het platform Zoom. U krijgt vooraf een link met een korte handleiding toegestuurd hoe via dit platform deel te nemen.