Project: Sluiskwartier Deventer

In dit project wordt de openbare ruimte van het Sluiskwartier in Deventer, een 19e eeuws industriegebied in verval, heringericht met een erfgoedinclusieve aanpak. De nog altijd in de ondergrond aanwezige historische Pothoofdsluis wordt deels zichtbaar gemaakt en bepalend voor het gebied waar wonen, werken en recreatie samenkomen.

Toegankelijker

Door nieuwe verbindingsroutes en informatieborden voor fietsers en voetgangers te realiseren, wordt het Sluiskwartier toegankelijker gemaakt en een functioneel onderdeel van de stad. Met het herstel van de sluis wordt bovendien de historische zichtlijn richting de LebuĆÆnuskerk hersteld.

Stedelijk erf

Daarnaast wordt de voormalige sluiskom een stedelijk erf en ingericht als parkeerplaats. Dit biedt ook ruimte om in de toekomst de verbinding met de gracht te versterken door het terugbrengen van het water. Dit erf functioneert daarnaast als gemeenschappelijke tuin voor bewoners van het Sluiskwartier. De sluiskom wordt gevisualiseerd in de bestrating en de industriƫle sfeer van het Pothoofd wordt doorgezet.

Klimaatadaptatie

Ook komt er een wadi achter de sluis en wordt het groen op de oude vestingwerken opgeschoond en heringericht. Deze groene inrichting van een versteend gebied draagt bij aan klimaatadaptatie.

Kunstopdracht

Tot slot wordt een openbaar kunstwerk gemaakt, dat de relatie legt tussen het verhaal van de sluis en nieuwe opgaven, als markering van het nieuwe gebied.

Project Sluiskwartier Deventer
Project Sluiskwartier Deventer