12 december Themabijeenkomst Verduurzaming erfgoed van stad en land

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Waalse kerk, Amsterdam

Zet in mijn agenda

Uitnodiging bijeenkomst Erfgoed Deal met daarop een ingestorte kademuur in Amsterdam.

De Erfgoed Deal organiseert dit najaar drie themabijeenkomsten over de meerwaarde van en kansen voor erfgoed binnen opgaven rondom klimaatadaptatie, duurzaamheid, energietransitie en stedelijke groei. Tijdens deze bijeenkomsten wordt zowel kennis gebracht als gehaald. Wat is het resultaat van drie jaar Erfgoed Deal en wat voor projecten komen hieruit voort? Tevens zijn het mooie gelegenheden om met vakgenoten te spreken over deze onderwerpen. Niet iedereen hoeft namelijk zelf het wiel uit te vinden!

De derde bijeenkomst heeft het thema Verduurzaming erfgoed van stad en land
Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 12 december 2022 in de Waalse Kerk te Amsterdam. We zijn dan te gast bij het Erfgoed Deal-project Kademuren Amsterdam.

Tijdens deze interactieve middag staat de vraag centraal hoe het kenmerkende Nederlandse landschap van stad en land de energie- en duurzaamheidstransitie tegemoet kan treden. Het erfgoed om de hoek biedt tal van kansen om bij te dragen aan deze transitie zonder dat het tot landschapsvervuiling leidt. 

Dagprogramma

12.15: Inloop met lunch

13.00: Plenaire gedeelte

  • Korte update over de Erfgoed Deal en de verlenging van het programma 2023-2025.
  • Kademuren Amsterdam
    Door Laura Hakvoort, van het programmabureau Kademuren en Bruggen van de gemeente Amsterdam.
    Think inside the box: behoud van erfgoed via energie uit het water.
  • Inspirerende inleiding op de kracht van korte ketens
    Door Pieter Veen, directeur en oprichter van Circular Landscapes.
    Erfgoed benutten voor duurzaam consumeren. Samenwerking tussen stad en land: wat leveren korte ketens op voor een duurzame stad én het landschap? 

14.10: Excursies en deelsessies

Op basis van roulatie in twee ronden, iedereen volgt één deelsessie en één excursie.

  1. Wandeling langs enkele Amsterdamse grachten, zoals de Grimburgwal, waar de kademuren versterkt worden. Laura Hakvoort geeft ter plekke uitleg. De wandeling voert ook langs enkele uitgevoerde projecten van De Groene Grachten. Suze Gehem, oprichter en directeur van De Groene Grachten, licht deze projecten toe. 
  2. Interactieve deelsessie over Erfgoed Dealproject de Belevenisboerderij Schieveen, onderdeel van Rotterdam de Boer op!
    Rotterdammers worden bewust gemaakt van de waarde van korte ketens en de betekenis van natuur dichtbij de stad. De deelsessie wordt geleid door Bob Hartog, projectleider bij Natuurmonumenten. 
  3. Interactieve deelsessie over Erfgoed Dealproject Meester Van der Heijdengroeve in Zeeuws-Vlaanderen. 
    Over een groeve met aardkundige en archeologische waarden wordt een zonnepanelendak geplaatst. Het ontwerpproces vindt plaats samen met de inwoners van het nabijgelegen dorp Nieuw-Namen, dat ook zal profiteren van de energie-opbrengst. De deelsessie wordt geleid door architect Ro Koster. 

16.15: Korte terugkoppeling en aansluitende borrel tot ongeveer 17.30.

Aanmelden

Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Wees er snel bij want er zijn een beperkt aantal plekken.

Er zijn geen kosten aan deze bijeenkomst verbonden.